







## Online seminar: «Towards updated Coastal Planning and Development Recommendations for the Baltic Sea Region»

NB! The event starts at 09:00 CET = 10:00 EET. Times provided below are CET.

## **Preliminary Agenda**

Wednesday, 20 November 2024

Time (CET)		Agenda Item
	8:50-9:00	Connecting and joining
09:00-09:55	0.00 0.00	Part 1: VASAB Coastal Planning and Development
(55 min)		Recommendations
,		Background, need for an update, process
	09:00-09:15	Welcome, agenda and introduction
	(15 min)	Emīls Rode, project manager, and Margarita Vološina,
		communications manager, VASAB Secretariat
		VASAB Vision 2040: Baltic Sea Region trends and challenges
	(10 min)	Egija Stapkēviča, deputy head of VASAB Secretariat
	09:25-09:55	Updating the Coastal Planning recommendations: background,
	(30 min)	needs and challenges (incl. key insights from the survey)
		Emīls Rode
	5 min	Comfort break
10:00-11:30		Part 2: Valuable Examples and Experience from BSR Countries
(90 min)		Coastal Planning strategies, approaches and practices
	10:00-10:20	Finnish Coastal Strategy: an integrated planning approach
	(20 min)	Mari Pohja-Mykrä, Coordinator of the Finnish Maritime Spatial
	10.00.10.00	Planning Cooperation
	10:20-10:30	Discussion moderated by Rode and Vološina
	(10 min)	Developing eveteinable blue accommy indicators for Vlaimede
	10:30-10:45 (15 min)	Developing sustainable blue economy indicators for Klaipeda Regional Smart Specialisation Strategy (Lithuania)
	(1311111)	Greta Tautavičiūtė, Coordinator at Association 'Klaipeda Region'
	10:45-10:55	Discussion moderated by Rode and Vološina
	(10 min)	Discussion moderated by Rode and Volosina
	10:55-11:10	Challenges of Developing the Coastal Thematic plan at Kurzeme
	(15 min)	Region (Latvia)
		Alla Kudiṇa, Kurzeme Planning Region
	11:10-11:20	Discussion moderated by Rode and Vološina
	(10 min)	
	11:20-11:30	Summary and next steps
	(10 min)	









## Logistic information

Seminar takes place online - Teams link will be sent to registered participants. To reserve your place register before 13 November <a href="here">here</a>.

More information: https://vasab.org/event/bs2l-1st-seminar-bsr/

## Organiser contacts:

Emīls Rode (emils.rode@vasab.org)

Margarita Vološina (margarita.volosina@vasab.org)