

BLUE ECONOMY



Baltic Sea2Land

Co-funded by the European Union



Online seminar: «Towards updated Coastal Planning and Development Recommendations for the Baltic Sea Region»

NB! The event starts at 09:00 CET = 10:00 EET. Times provided below are CET.

Agenda

Wednesday, 20 November 2024

Tim	e (CET)	Agenda Item
	8:50-9:00	Connecting and joining
09:00-09:55 (55 min)		Part 1: VASAB Coastal Planning and Development Recommendations Background, need for an update, process
	09:00-09:15 (15 min)	Welcome, agenda and introduction Margarita Vološina, Spatial planning and communication expert and Emīls Rode, Project manager at VASAB Secretariat
		VASAB Vision 2040: Baltic Sea Region trends and challenges Egija Stapkēviča, deputy head of VASAB Secretariat
	09:25-09:55 (30 min)	Updating the Coastal Planning recommendations: background, needs and challenges (incl. key insights from the survey) Emīls Rode
	5 min	Comfort break
10:00-11:30 (90 min)		Part 2: Valuable Examples and Experience from BSR Countries Coastal Planning strategies, approaches and practices
	10:00-10:20 (20 min)	Finnish Coastal Strategy: an integrated planning approach Mari Pohja-Mykrä, Coordinator of the Finnish Maritime Spatial Planning Cooperation
		The Finnish Coastal Strategy (2024) was informed by the Finnish MSP's Vision work and developed through extensive stakeholder collaboration. A systemic approach was employed to identify stakeholder networks, engage them in common principles, and identify key measures to support the sustainability of coastal use.
	10:20-10:30 (10 min)	Discussion moderated by Rode and Vološina
	10:30-10:45 (15 min)	Developing sustainable blue economy indicators for Klaipeda Regional Smart Specialisation Strategy (Lithuania) Greta Tautavičiūtė, Coordinator at Association 'Klaipeda Region' Join us as we explore the innovative and sustainable future of the
		Klaipeda Region's blue economy. We'll delve into port modernization, green maritime transport, and sustainable fisheries, while highlighting the sector's expanding influence beyond coastal areas.
	10:45-10:55 (10 min)	Discussion moderated by Rode and Vološina

This event is supported by the Interreg Baltic Sea Region Programme 2021-2027 - through the Subsidy contract for the project #C018 Baltic Sea2Land of Interreg Baltic Sea Region. The contents represents only the views of the author and is his/her sole responsibility. The document does not reflect the views of the Interreg Baltic Sea Region Programme, the Interreg Baltic Sea Region Programme and its' representatives do not accept any responsibility for the further use of this document and its' contents."



Co-funded by the European Union



BLUE ECONOMY Baltic Sea2Land

10:55-11:10 (15 min)	Challenges of Developing the Coastal Thematic plan at Kurzeme Region (Latvia) Alla Kudiņa, Kurzeme Planning RegionThe Baltic Sea coastline in the Kurzeme region stretches for 365 km and is an important, diverse and multi-stakeholder functional space.
11:10-11:20 (10 min)	Discussion moderated by Rode and Vološina
11:20-11:30 (10 min)	Summary and next steps

Logistic information

Seminar takes place online - Teams link will be sent to registered participants.

More information: <u>https://vasab.org/event/bs2l-1st-seminar-bsr/</u>

Organiser contacts:

Emīls Rode (emils.rode@vasab.org)

Margarita Vološina (margarita.volosina@vasab.org)

2